Mjesec frankofonije 2013.

Međunarodni dan Frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, prilika je za 200 milijuna frankofona i frankofila u svijetu da odaju počast francuskom jeziku i kulturnom bogatstvu Frankofonije.

U Hrvatskoj se već tradicionalo Frankofonija slavi tijekom čitavog mjeseca ožujka na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava prisutnih u Zagrebu (veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka, Ruminjske i Švicarske) i Frankofonske zajednice Belgije, uz podršku hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Split, Koprivnica, Rijeka, Zadar i po prvi puta Pula sudjelovat će u proslavama francuskoj jezika i frankofonskih kultura. Francuske alijanse i francuski krugovi prisutni u svim većim hrvatskim gradovima, kao i ostale udruge koje se bave promocijom francuskog jezika i frankofonske kulture jednako tako aktivno pripremaju ovu manifestaciju i predstavit će je na različite načine i to kroz koncerte, izložbe, predstavljanje knjiga, besplatne tečajeve francuskog jezika, natjecanja, cikluse frankofonskih filmova, gastronomske večeri, kazališne predstave i sl. Već tradicionalni Tjedan frankofonskog filma održat će se od 18. do 24. ožujka u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Ciklusi frankofonskog filma se organiziraju i u ostalim hrvatskim gradovima.

Istaknuti važnost i dinamizam Frankofonije u jednoj zemlji, Hrvatskoj, koja je promatrački član Međunarodne organizacije frankofonije (Organisation Internationale de la Francophonie – OIF), je cilj ove manifestacije čiji je uspjeh svake godine sve veći i veći.

DUBROVNIK

Svakog četvrtka u ožujku Francuska alijansa Dubrovnik organizira u vrtiću ”Palčica”  radionice na francuskom jeziku.  Sredinom ožujka posjetit će nas učenici iz francuskog grada ”Le Havre” kojma Alijansa poklanja stručno vođenje po Gradu. Na bridž turniru, 16.ožujka, sudjelovat će i igrači iz francuskog grada Rueil-Malmaisona, grada prijatelja Dubrovnika.

20.03 – recital ”Frankofonija” kojeg pripremaju učenici osnovnih i srednjih škola
(kino ” Sloboda”, 19h00)

21.03 – Godišnja skupština i podjela diploma

Promocija slikovnice ”Le petit guide de Dubrovnik, car Dubrovnik c’est un amour”

Izložba dubrovačke slikarice Eve Zvrko: ”Dubrovnik je ljubavna priča”

Prigodan domjenak

(Poslijediplomsko središte, Don Frana Bulića 4, 19h00)

Ove godine u sklopu programa možete pogledati 8 odabranih naslova u kinu ” Sloboda” po cijeni ulaznice od samo 10 kuna.

09. – 13.03. Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec, akcijski pustolovni film

12. – 13.03. La fée (Vila), francusko-belgijska komedija

13. – 15.03. L’arnacoeur (Srcolomac), romantična komedija

16. – 19.03. Intouchables (Nedodirljivi), francuska komedija/drama

16. – 17.03. Asterix i Obelix u Britaniji, avanturistička komedija

22. – 24.03. Un monstre à Paris( Čudovišna priča u Parizu), animirana avantura

26. – 27.03. Elles, drama

28. – 30.03. Les neiges du Kilimandjaro (Snjegovi Kilimandžara), drama

Francuska alijansa Dubrovnik