U dubrovačkoj Matici Stokićeva izložba fotografija

Povodom francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja, u dubrovačkoj Matici iseljenika, otvorena je izložba fotografija Dejana Stokića koja nosi naziv „KOD NAS NA JUGU„. Organizatori su Francuska alijansa Dubrovnik i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik.

Uz brojnu publiku koja je nazočila otvorenju izložbe, bilo je i poznatih lica iz hrvatskog javnog života, kao i dvoje francuskih policajaca koji su ove godine na ispomoći dubrovačkim policajcima na očuvanju reda u Gradu, a ponajviše u službi francuskih turista.

Dejan Stokić, Hrvatsko-francuski fotograf, po drugi put izlaže u gradu u kojem je proveo djetinjstvo i mladost, i gdje se, upoznavši fotografa Belgijanca Harryja Gruyaerta, zainteresirao za fotografiju. Više od 40 godina živi u Francuskoj.
U toj je zemlji ostvario niz grupnih i samostalnih izložbi. U Parizu je radio u foto laboratoriju ASA PRESSA, a 1970. godine dobiva posao u PICTORIAL SERVICEU, gdje surađuje sa svjetski poznatim fotografima – Henriem Cartier Bressonom, Douglasom Duncanom, Josefom Kudelkom i drugima.

Godine 1972. na snimanju filma Saše Petrovića „Majstor i Margarita“ bio je službeni fotograf. Od 1974.g. radi u ateljeu sportskih novina L’equipe, potom odlazi na jug Francuske u Nimesu, gdje radi u Arheološkom muzeju do danas. Godine 1990. sudjeluje na uglednoj j internacionalnoj izložbi „ECLAT DE CULTURE CROATE“.

Ovom dubrovačkom izložbom Dejan Stokić predstavio je svoje radove na kojima su lica, spomenici i krajolici našeg i francuskog juga.

Izložba se može razgledati u Hrvatskoj matici iseljenika svaki dan do sredine kolovoza.

Tekst: Maja Mozara
Fotografije: Stijepo Kaleb